EMDR
Mijn aanvallen lijken te linken naar mijn 3e epilepsie aanval. Die heb ik heel bewust meegemaakt en heeft de hyperventilatie doen ontstaan. Triggers die ik krijg door vermoeidheid lijken sterk op het begin van die ene epilepsie aanval. Die triggers zijn er de hele dag door, elke dag weer, en hoe verder ik mijn grenzen overschrijd, des te erger het wordt. Ik heb er aardig last van dus.
Goed, EMDR dus. Ik zal hieronder een korte samenvattig geven van de site EMDR.nl zodat je wat beter snapt wat het precies is.
Wat is EMDR?
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. Dit kan zijn een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf. Maar ook voor andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven.
De belangrijkste insteek van de EMDR therapeut is de cliënt te helpen de herinneringen aan deze gebeurtenissen te verwerken, met de bedoeling daarmee de klachten te verminderen of te laten verdwijnen. Het is een kortdurende therapievorm. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om de normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken.
Hoe gaat EMDR in z’n werk?
De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. Doorgaans zal dat de hand van de therapeut zijn. De therapeut zal vragen de aandacht hierop te richten en daarna de hand op ongeveer 30 centimeter afstand, voor het gezicht langs, heen en weer bewegen. Een ander methode gebeurt door middel van een koptelefoon waarbij geluiden afwisselend rechts en links worden aangeboden. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt dan vragen wat er in gedachten naar boven komt.
De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties.
Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set oogbewegingen gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.
Wat zijn de te verwachten effecten?
De aangeboden sets oogbewegingen of geluiden zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon.
Wat is het werkingsmechanisme van EMDR?
Hoe EMDR precies werkt is nog onduidelijk. Een mogelijke verklaring voor de effecten van EMDR is dat de procedure leidt tot versnelde informatieverwerking. Denkbaar is dat combinatie van het sterk denken aan de traumatische gebeurtenis en de aandacht voor de afleidende stimulus er voor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Een wisselwerking tussen de twee hersenhelften die door deze methode gestimuleerd wordt waardoor verstand en gevoel geïntegreerd worden is een andere veronderstelling waarom deze methode werkt. Toekomstig onderzoek zal uit moeten maken hoe de waargenomen effecten het best kunnen worden verklaard.
Mijn ervaring
Gisteren heb ik mijn eerste sessie gehad. Het was raar. Ik wist dat het heftig zou zijn en was daarom best zenuwachtig. Uiteindelijk viel het me 100% mee en ik was erg verbaasd hoe snel bepaalde dingen al minder werden. Mijn grootste angstmoment die in mijn hoofd zweefde werd in een uur tijd veranderd in iets waar ik voor het eerst goed over kon praten, zonder emoties. Wauw! Wel kwamen er steeds nieuwe dingen naar boven waar je dan vervolgens weer op verder kunt werken. Stukje bij beetje worden alle obstakels opgeruimd.
Na een uur was ik helemaal op en was ik blij dat ik mocht gaan. Thuis aangekomen ben ik mijn bed ingedoken, dood en doodmoe was ik.
De komende 2 weken heb ik telkens 1 sessie per week en dan gaan we na die 3 keer bekijken hoe ver ik ben en of het nodig is om nog door te gaan. Ik ben benieuwd!
Ik hoop dat het jou minstens zo goed helpt, als dat ik in mijn omgeving heb gezien (zowel beroepsmatig als privé). Ik heb echt heel positieve resultaten gezien, dat wens ik jou toe! Het is wel heftig en vermoeiend, dus doe verder lekker rustig aan de komende twee weken!